viernes, 17 de febrero de 2012

LLEOPARD DE LES NEUS

(Uncia uncia)
Longitud cap i tronc: 100-130 cm.

Longitud cua: 80-100 cm.


Alçada de la creu: 70-80 cm.

Pes: 50-60 kg.

Gestació: 93 dies.

Cadellada:
 2-3 cries.

Longevitat: 20 anys.

Dieta: Ovelles, cabres, cérvols, llebres, senglars, marmotes, aus, iacs, bestiar i cabres.

Habitat: Bosc, regions muntanyoses. 


Lleopard de les neus és un gran felí nadiu de les muntanyes d'Àsia central.Fins fa poc molts taxonomistas incloïen al lleopard de les neus dins del gènere Panthera al costat d'altres grans felins, en comptes de dins del gènere (Uncia).

Aquests lleopards viuen en muntanyes remotes a altituds de fins a 6.000 m, motiu pel qual és poc el que se sap d'ells. El seu pèl és gris, suau i excepcionalment dens, i té una cua també de longitud excepcional que enrotlla al voltant del cos per abrigar-se.

Caça de dia i ataca a tot tipus d'animals salvatges, així com al bestiar. Són de vegades matats per grangers, però també caçats per la seva pell.

Es desconeix la quantitat d'exemplars que queden en estat salvatge, encara que s'estima que hi haurà prou feines 5.000 exemplars, per tant es tracta d'una espècie en perill d'extinció.

El període de gestació és d'aproximadament 100 dies, tenint normalment 2 cadells, encara que pot tenir un màxim de 5 cries. Els hi considera adults als 2 anys.

Aquest predador és molt fort, capaç de caçar animals que tripliquen la seva grandària, té un dels salts més llargs, entre els felins. Està acostumat a caminar per muntanyes rocoses i aprofita això per camuflar-se i així aguaitar a les seves preses. Posseeix un instint territorial molt fort pel que pot ser molt agressiu. Les seves potes embuatades per pell actuen com sabates per la neu, el que li ajuda a caminar sobre ella amb facilitat.
Inclou entre les seves preses diverses espècies tals com conills, esquirols, cabres salvatges, cérvols, ocells com el pinsà, gralles de muntanya, isards, musaranyes, marmotes muntanyeses i cabres de muntanya. Amb les baixes temperatures el menjar triga a descompondre, de manera que no és estrany que els Lleopards de les neus mengin restes d'animals que no han caçat.

Són, com la majoria dels felins, animals solitaris, excepte en època de reproducció, quan mascle i femella col · laboren per caçar preses molt més grans que les usuals. El lleopard de les neus generalment habita en altures entre els 2.000 i els 4.000 metres, encara que a l'Himàlaia ha estat trobat fins a 6.000 metres. Aquests animals molt poques vegades arriben a trobar-se amb un ésser humà i en tals casos, s'oculta ajudat del seu excel · lent camuflatge. Això fa difícil als naturalistes trobar-los i estudiar-los, per això és que se sap molt poc d'aquest magnífic animal.




No hay comentarios:

Publicar un comentario