viernes, 17 de febrero de 2012

Lleo
(PANTHERA LEO) 

Longitud cap i tronc: 170-250 cm.

Longitud cua: 90-105 cm.
Alçada de la creu: 123 cm.
Pes: 150-250 kg.
Gestació:110 dies.
Cadellada: 2-5 cries.
Longevitat: 16-20 anys.
Dieta: 
Nyus, impales, antílops, zebres, búfals, porcs salvatges i otors mamífers.
Habitat:
Sabana, planes amb vegetació, també muntanyes i zones semidesèrtiques.


No obstant això, el lleó és només el segon més gran dels felins (el més gran és el tigre) itampoc és el més ràpid. Els lleons mascles en el seu hàbitat natural poden arribar amesurar fins a 3 metres, incloent la seva cua, i les lleones una mica menys. Pesen entre 150 i 225 quilos i viuen entre 15 i 20 d'anys.

Malgrat la seva fama d'animal ferotge, els lleons es mostren molt sociables dins de la seva rajada. Sempre hi ha més lleones que lleons a un ramat que pot tenir des de 3 fins 40 animals.

Són les lleones que fan la major part de la caça i que tenen cura dels cadells i els ensenyen a caçar. A més solen parir els seus cadells a la vegada (normalment de 3 a 4cadells per lleona) i s'ajuden entre elles amb la criança dels petits. Sempre hi ha molt mésfemelles que mascles en una rajada. Quan un mascle es converteix en líder del seu grup,és freqüent que el primer que faci és matar tots els cadells, per eliminar l'herència del seu predecessor i assegurar-se que tots els futurs cadells tinguin els seus gens.

El rugit d'un lleó es pot escoltar a una distància de fins a 8 quilòmetres, i està dissenyatper advertir a possibles intrusos i per trucar a membres del seu ramat perquè tornin al grup.

També s'utilitza per comunicar-se amb altres rajades de lleons que viuen al veïnat.


Malgrat la seva bona fama com a caçador, el lleó és relativament maldestre i només aconsegueix caçar el seu objectiu en un 20-30% dels seus intents. Cacen en equip i, si no aconsegueixen assolir res, no tenen inconvenient a apoderar de les restes d'un animalcaçat per un altre espècie. Per això se'ls diuen "oportunistes". Després de la caça, els lleons solen menjar primer, després les lleones (moltes vegades amb baralles entre elles) i finalment, els cadells.

Els lleons que viuen a l'Àfrica es consideren animals en perill i els pocs que sobreviuen a Àsia es considera espècie en perill d'extinció.



Lleó blanc 
Estan pràcticament extints en estat salvatge, encara que en un temps se'ls podia trobar a Timbavati, Sud-àfrica. El seu color tan inusual es deu a un gen recessiu. Els lleons blancs tenen el desavantatge que pel seu color, són vistos fàcilment per les seves preses durant el dia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario