martes, 21 de febrero de 2012

Bou
i Vaca
(Bos taurus o Bos primigenius taurus)


Són mamífers quadrúpedes remugants criats com a bestiar. Com tots els remugants, els bovins són artiodàctils, o ungulats amb un nombre senar de dits. Els bous són l'espècie més nombrosa del seu gènere i descendeixen del bou salvatge de Mesopotàmia, ja extint.

Els bous foren uns dels primers animals en ser domesticats per usos agrícoles i se'ls valora principalment per la llet, la pell i la carn. El cuir de bou és el més utilitzat de tots els animals i, una vegada adobat, se'l pot fer servir per una gran varietat d'usos. La carn bovina rep el nom de "carn de vedella" quan és d'un animal jove i "carn de bou" quan és d'un animal adult. Continuen sent importants avui en dia pels productes que se n'obtenen i a vegades també se'ls cria com a animal de càrrega, per concursos bovins o, en alguns països, per la tauromàquia.

La ramaderia bovina es practica arreu del món i ha estat molt important per nombroses civilitzacions. Actualment, l'Índia, el Brasil, la Xina i els Estats Units són els principals productors de bous.

Com a animal clau a la història de la ramaderia, els bous ocupen un lloc molt important en la cultura humana, el llenguatge modern i la simbologia. Com a bestiar, solen associar-se amb el simbolisme cristià i jueu, però adquireixen la seva màxima importància en l'hinduisme, on se'ls venera com a animals sagrats. Apareixen en molts mites (com el del Minotaure) i grans religions. Tant en els ritus religiosos antics com en els moderns, els bous han servit d'animals de sacrifici. El bou és un dels dotze animals del zodíac xinès.

Dieta

Una vaca pasturant

Els bous són mamífers exclusivament herbívors. Com tots els remugants, tenen un complex aparell digestiu compost de quatre cambres, permetent-los convertir la cel·lulosa de les tiges, fulles i beines de llavors en carbohidrats més senzills. Quan pasturen, la vegetació és mastegada fins que es converteix en un bol, que després passa a la primera cambra: el rumen. El rumen és un òrgan d'una capacitat de 100-200 litres que fermenta l'aliment mitjançant una relació simbiòtica amb els eubacteris, protozous i rents de la flora intestinal.


Races de Catalunya
A Catalunya hi ha diverses races pròpies del territori:

  1. Vaca bruna dels Pirineus
  2. Vaca catalana
  3. Vaca cerdana
  4. Vaca de l'Albera
  5. Vaca de Sent Gironç i de l'Aura
  6. Vaca marinera
  7. Vaca pallaresa
  8. Vaca pirinenca
Races de les Illes Balears
A les Illes Balears hi ha diverses races pròpies del territori:


  • Vaca mallorquina
  • Vaca menorquina




No hay comentarios:

Publicar un comentario