martes, 28 de febrero de 2012

Elefant

(Elephantidae)

Elefant és el nom amb què és conegut el mamífer (terrestre) més gran del món.
Avui dia existeixen dues espècies diferents d'elefants. L'elefant asiàtic o indi i l'elefant africà.
Ambdues espècies ocupen hàbitats variats, com deserts, sabanes, zones de boscos tropicals, valls de rius, zones muntanyoses de gran alçada, etc.
Els animals primitius dels elefants són els mamuts i els mastodonts.
La trompa dels elefants és una adaptació del nas i és especialment sensible a tot tipus d'olors i sabors.
És la característica física més distintiva dels elefants. Es tracta d'un múscul allargat, sense ossos.
És un òrgan molt precís ja que pot agafar coses delicades o petites sense problemes.
També utilitzen la trompa per emetre sons, per als seus banys de pols, per enderrocar obstacles, apartar la vegetació, etc.
Els banys de pols consisteixen en que l'elefant omplen la seva trompa de pols, de terra molt fina, per polvoritzar amb ell. Aquest procés no afecta la capacitat olfactiva ni gustativa de l'animal ja que els envans nasals són independents.
Els ullals també són una altra característica típica de la imatge que tenim dels elefants.
Aquests ullals que sobresurten són dents incisives de la mandíbula superior i creixen al llarg de tota la seva vida.
Alguns ullals poden arribar a mesurar fins a tres metres i mig de longitud.
L'alimentació dels elefants es basa en tiges, fulles, herbes, fustes, etc, tots de poc valor energètic. Per aquest motiu, han de mastegar grans quantitats d'aliment al dia per sobreviure.
Això suposa un desgast de les seves dents. En el cas de l'elefant, això ho soluciona reemplaçant les dents que estan gastats per altres de nous.
Així, els primers dents molars surten als 14-15 anys d'edat. Al voltant dels 28-30 anys, les dents són substituïts per altres de nous.
Aquests segons molars duraran fins als 40 anys de l'animal aproximadament, que sortiran uns nous fins als 60-70 anys.
En aquest moment, normalment l'elefant mor per ser incapaç de mastegar tota la quantitat d'aliment que requereix per sobreviure.
Els anomenats elefants blancs, és a dir, els de color clar o tacats de clar, són exemplars molt rars.

viernes, 24 de febrero de 2012

Panda vermell
(Ailurus fulgens)


Tipus: Mamífer
Pes: de 5.4 a 9 kg
Mida: 30 a 50 cm
Dieta: Herbívor
Mitjana de vida a la natura: 8 anys

El panda vermell és eclipsat pel gegant blanc i negre amb el qual comparteix nom. Sol serde la mida del gat domèstic, encara que la seva cua gran i espessa afegeix 46 centímetres al seu cos. Utilitza la seva anellada cua com a manta per abrigar en les fredes cims de les muntanyes.

El panda vermell comparteix hàbitat (selves de gran altitud) amb el panda gegant, encara que està més estès. Es troba a les muntanyes del Nepal i del nord de Birmània, així com en les regions centrals de la Xina.

Aquest animal passa la major part del temps en els arbres, on fins i tot dorm. Sol ser mésactiu a la nit, al vespre i l'alba, quan surt a la recerca d'aliment.

Als pandes vermells els encanta el bambú, encara que a diferència del seu gegantgermà, mengen més fruites, glans, arrels i ous. També tenen l'os del canell molt desenvolupat, sembla un polze, que els permet agafar-se als arbres amb més facilitat.

Són animals tímids i solitaris excepte en època d'aparellament. Les femelles solen tenircries a la primavera ia l'estiu, normalment entre una i quatre. Els pandes joves es quedenen el seu cau fins als 90 dies, mentre les seves mares tenen cura d'ells. Els mascles amb prou feines s'interessen per la seva descendència.


El panda vermell ha donat molts maldecaps als científics a l'hora de classificar-los. Se li ha considerat parent del panda gegant però també de l'ós rentador, amb qui comparteix la seva cua anellada. En l'actualitat, se'ls ha classificat com a membres de la seva pròpiafamília (Ailuridae).

El panda vermell està amenaçat, víctima de la desforestació. El seu hàbitat s'està reduinta causa de la tala d'arbres ia l'agricultura.



Aguila real
(Aquila chrysaetos)



On viu: Amèrica del Nord, Europa i Àsia.

Alimentació: Carnívor

Costums: És una au rapinyaire sedentària, i només els joves realitzen moviments erràtics.

Característiques: Viu 30 anys en llibertat. El seu cos mesura entre 80 cm. i 1m; les seves ales entre 1,8 i 2,5 metres de longitud. Pesa entre 3 i 7 kg.

Aquesta poderosa au rapinyaire és l'ocell més gran d'Amèrica del Nord i el nacional de Mèxic. Aquests ocells són marró fosc, amb unes plomes lleugerament daurades en el seu cap i coll. Són tremendament ràpides i poden arribar a assolir en caiguda velocitats de240 km / h.

Les àguiles reals usen la seva velocitat i els seus afilats talons per agafar ràpidamentconills, marmotes i esquirols. També mengen carronya, rèptils, ocells, peix, i insectesgrans. Es coneixen casos en què aquest àguila a arribat a atacar a un cérvol adult. Els ranxers un cop, es van dedicar a matar a aquestes àguiles pels animals de la seva granja perduts. Però estudis han demostrat que l'impacte dels àguiles en els animals de granjasón mínims. Per això, l'àguila està actualment sota protecció.


Cada parella d'àguiles controla un territori d'uns 150 km quadrats. Nien en zones altes, fins i tot en cims de muntanya. Creen nius molt resistents i grans, que han de suportar diversos anys de cries. Les femelles posen

entre un i quatre ous, que són incubats pels dos individus uns 40-45 dies. Solen sobreviure una o dues cries, que aconsegueixen lesplomes en tres mesos. Algunes d'aquestes àguiles emigren, depenent del lloc geogràficon es trobin. Les àguiles de Canadà i les d'Alaska normalment volen cap al sud a la tardor.

miércoles, 22 de febrero de 2012

Linx
(Lynx)

Morfologia

  • Mida: 85-110 cm. La cua fa entre 12-30 cm.
  • El mascle pesa 12,9 kg i la femella 9,4.
  • Fa una alçada de 60-70 cm fins a les espatlles.[6]
  • És d'aspecte robust, amb unes potes llargues i una cua curta amb una borla negra en l'extrem que sol mantenir alçada batent-la en moments de perill o excitació.
  • Les seves característiques orelles punxegudes estan acabades en un pinzell de pèls negres rígids, la finalitat dels quals possiblement sigui la de descompondre la rodona silueta del seu cap, afavorint d'aquesta manera el seu camuflatge.
  • També són característiques les patilles que pengen de les seves galtes i que augmenten progressivament de grandària amb l'edat. Els joves de poques setmanes manquen de patilles i gairebé de pinzells i en els individus d'un any ja apareixen les patilles, encara que curtes, que tot just pengen per sota de la barbeta. Els mascles tenen les patilles i els pinzells negres més llargs que les femelles.
  • Presenta dimorfisme sexual: el mascle és més gros que la femella, però aquesta diferència no s'aprecia fins que els exemplars no són adults, de manera que si bé són molt similars en mida i característiques durant el primer any d'edat, a partir d'aquest moment es fa palès la major longitud dels pinzells de les orelles i de les patilles.


Característiques

El pelatge té diferents tonalitats segons l'espècie i la subespècie de què es tracti. Els linxs canadencs i eurasiàtics oscil·len entre el marró i el groc desenvolupant un pelatge més llarg i gris durant l'hivern. El linx ibèric és de color marró mentre que el linx vermell, com indica el seu nom, té un mantell marró-vermellós. Les quatre espècies tenen taques i ratlles que varien segons l'individu. Generalment els individus més tacats són els que viuen al sud. L'espècie més gran és la eurasiàtica, que pot arribar als 30 kg de pes i l'espècie més petita la ibèrica, que no arriba als 20 kg

Biologia i ecologia


Es tracta d'animals preferentment forestals. El linx ibèric habita a boscos de tipus mediterrani, mentre que l'eurasiàtic i el canadenc varien entre els boscos de coníferes i els de fulla caduca. El linx vermell és comú tant en boscos com en les grans planes i àrees de matoll del centre i oest de Nord Amèrica. Les preses més comunes en són els rosegadorsi els lagomorfs, a les que s'afegeixen ocasionalment aus i ungulats de petita mida, com ara cabirols i cries de cérvol. Els petits carnívors, entre el que s'inclou el gat feréstec, tampoc s'escapa de la seva depredació.

Curiositats

Al voltant dels pinzells que adornen les orelles i patilles del linx s'han creat moltes llegendes: que l'animal els utilitza per moure i distreure les seves preses, que serveixen per apartar els insectes que li molesten a la cara, etc. Sembla ésser que responen a un reclam sexual per atreure les femelles.


martes, 21 de febrero de 2012



Mussol Real
(Bubo bubo)


Longevitat: Poden viure fins a vint anys.
Pes: De 2 a 4 quilos aproximadament.
Envergadura: Amb les ales obertes poden mesurar al voltant de 170 cm.
Longitud: Uns 75 cm. aproximadament.



El "duc" és el rapinyaire nocturn més gran dels nostres boscos. Es tracta d'un depredador nat que gràcies al seu fina oïda i la seva extraordinària vista pot caçar les seves preses gairebé en total foscor. La seva grandària és bastant gran, una mica més la femella que el mascle. Destaca en el seu cap una espècie de "orelles" que en realitat són flocs de plomes que sobresurten en forma de "V" sobre el seu cap. Els seus ulls 
són grans i de color taronja.



El plomatge és més marró fosc en el dors que al ventre, on abunden els tons marrons clapejats de negre. El seu bec és corb, perfectament dissenyat per a estripar la carn i les seves urpes són poderoses, amb ungles molt esmolades i de grans dimensions.L'hàbitat natural d'aquesta espècie són els grans boscos i zones allunyades de l'home.Prefereix també zones més obertes per capturar preses amb més facilitat. El mussol s'ha adaptat a viure en diferents biòtops, sempre aïllats i allunyats de l'home, però el que està clar és que a causa del seu costum de niar en penya-segats, prefereix les zones rocoses, a les arbrades.Arribat el mes de febrer, la parella de mussols prepara el niu, que sol situar-se en una lleixa d'un penya-segat. Amb prou feines utilitzen materials per construir-lo, tenint com a prioritat per a la seva ubicació un lloc protegit de l'aigua de la pluja. La posada d'ous sol produir entre febrer i març, els pollastres que solen ser de dues a tres en l'única nidada anual, estaran un mes alimentant-, gràcies als progenitors que aportaran menjar abundant durant el període que dura la cria.L'alimentació del duc es basa en petits mamífers, com ratolins de camp, rates de camp, lirons, fins i tot altres més grans com conills i esquirols. També caça aus com còrvids, gralles, gaigs, perdius, coloms, garses ... altres rapinyaires com falcons, xoriguers, milans, òlibes, xots o mussols. Com que és un superdepredador també s'atreveix amb rapinyaires de grans dimensions com els busardos aligots o els milans reals. Un cop digerida la seva presa, regurgiten per la boca en forma d'egagròpiles les parts menys digeribles de la seva presa com són els ossos i els cabells.El vol del Duc és ondulant, alterna els forts aleteig amb suaus planatges on gairebé sense fer soroll, sorprèn a les seves preses en plana nit. Encara que la seva activitat caçadora pot començar després del crepuscle.El duc emet un udol que pot escoltar-se al vespre prop de zones amb grans penya-segats i que gràcies a la seva potència es poden sentir a gran distància.
Bou
i Vaca
(Bos taurus o Bos primigenius taurus)


Són mamífers quadrúpedes remugants criats com a bestiar. Com tots els remugants, els bovins són artiodàctils, o ungulats amb un nombre senar de dits. Els bous són l'espècie més nombrosa del seu gènere i descendeixen del bou salvatge de Mesopotàmia, ja extint.

Els bous foren uns dels primers animals en ser domesticats per usos agrícoles i se'ls valora principalment per la llet, la pell i la carn. El cuir de bou és el més utilitzat de tots els animals i, una vegada adobat, se'l pot fer servir per una gran varietat d'usos. La carn bovina rep el nom de "carn de vedella" quan és d'un animal jove i "carn de bou" quan és d'un animal adult. Continuen sent importants avui en dia pels productes que se n'obtenen i a vegades també se'ls cria com a animal de càrrega, per concursos bovins o, en alguns països, per la tauromàquia.

La ramaderia bovina es practica arreu del món i ha estat molt important per nombroses civilitzacions. Actualment, l'Índia, el Brasil, la Xina i els Estats Units són els principals productors de bous.

Com a animal clau a la història de la ramaderia, els bous ocupen un lloc molt important en la cultura humana, el llenguatge modern i la simbologia. Com a bestiar, solen associar-se amb el simbolisme cristià i jueu, però adquireixen la seva màxima importància en l'hinduisme, on se'ls venera com a animals sagrats. Apareixen en molts mites (com el del Minotaure) i grans religions. Tant en els ritus religiosos antics com en els moderns, els bous han servit d'animals de sacrifici. El bou és un dels dotze animals del zodíac xinès.

Dieta

Una vaca pasturant

Els bous són mamífers exclusivament herbívors. Com tots els remugants, tenen un complex aparell digestiu compost de quatre cambres, permetent-los convertir la cel·lulosa de les tiges, fulles i beines de llavors en carbohidrats més senzills. Quan pasturen, la vegetació és mastegada fins que es converteix en un bol, que després passa a la primera cambra: el rumen. El rumen és un òrgan d'una capacitat de 100-200 litres que fermenta l'aliment mitjançant una relació simbiòtica amb els eubacteris, protozous i rents de la flora intestinal.


Races de Catalunya
A Catalunya hi ha diverses races pròpies del territori:

  1. Vaca bruna dels Pirineus
  2. Vaca catalana
  3. Vaca cerdana
  4. Vaca de l'Albera
  5. Vaca de Sent Gironç i de l'Aura
  6. Vaca marinera
  7. Vaca pallaresa
  8. Vaca pirinenca
Races de les Illes Balears
A les Illes Balears hi ha diverses races pròpies del territori:


  • Vaca mallorquina
  • Vaca menorquina






Lleopard

(Panthera pardus)


Longitud cap i tronc: 91-191 cm.

Longitud cua: 100 cm.
Alçada de la creu: 70 cm.
Pes: 42-65 kg.
Gestació: 93-103 dies.
Cadellada: 1-6 cries.
Longevitat: 26 anys.
Dieta:
Gaseles, antílops, cabres, porcs salvatges, bestiar, micos, gossos, guineus.
Habitat:
Desert, planes, boscos de terra baixa i reginoes muntanyoses.


DISTRIBUCIÓ:

La distribució del Lleopard és la de major extensió entre els fèlids. Comprèn tot el continent africà al sud del desert de Sàhara i en certs llocs al nord del desert. També estroba present des de Turquia fins a Mongòlia, Indoxina i l'illa de Java. És una distribuciórelativament contínua, excepte per alguns llocs on són poblacions aïllades les que encaraqueden.


HÀBITAT:

Pel que fa a l'hàbitat, el Lleopard és una de les panteres més adaptable al medi ambient.Excepte pels deserts habita en tot tipus d'hàbitat sempre que tingui un lloc on amagar-se iexisteixin suficients preses per sobreviure: es troba present en tot tipus de bosc i selva,en les sabanes, en els sembrats i en llocs rocosos.

En alguns hàbitats el Lleopard desenvolupa formes per evadir a altres depredadors més grans o més nombrosos com és el cas del Lleó i les hienes a Àfrica i el Tigre a Àsia.Realment, l'únic factor que limita al Lleopard són les persones.

Relació:

El Lleopard, com la majoria de les altres panteres, és un animal que es manté sol. Lesmares romanen amb els seus cadells per cert temps i durant el zel les parelles estanjuntes per uns dies, la resta del temps fan una vida solitària.


REPRODUCCIÓ:

La mare tria un lloc amagat, un cau, on tenir els cadells; pot ser una cova, un buitabandonat d'un altre animal, un lloc en un arbre, entre les roques, etc. Normalment en cada part neixen de dos a tres cadells, encara que poden ser d'un a sis. El període de gestació és de 90 a 105 dies. Neixen amb els ulls tancats, obrint-de quatre a nou dies de nascuts. El pes en néixer és de 430 grams a 1.0 quilograms.


DESCRIPCIÓ:

El color bàsic del Lleopard és el pèl groc vermellós, variant la tonalitat d'un individu a un altre, amb taques fosques que formen patrons circulars, rosetes, en el cos, molt semblantal pelatge del Jaguar de les Amèriques, el que en el Lleopard les rosetes, usualment, són més petites. En el Lleopard la forma melànica, la pantera negra, és comú a lespoblacions d'Àsia i relativament rara a les d'Àfrica. Es documenta un individu de pelatgemolt clar, on el groc era color crema i les rosetes lleugerament més fosques. També hi ha documentació d'individus albins.

El Lleopard adult aconsegueix arribar al cap i el cos fins a 190 cm de longitud més la cuaque pot mesurar 95 cm, amb una alçada de 80 cm a les espatlles. La longitud del cos és similar a la del Jaguar, però la cua la té més llarga. El Lleopard aconsegueix arribar a pesar fins a 70 quilograms, la qual cosa el fa més lleuger i petit que el Jaguar.



Aquests poden aconseguir una velocitat màxima de 60 km / h , saltar tres metres d'altura i en carrera fer un salt de fins a quinzemetres de llarg.

viernes, 17 de febrero de 2012

LLEOPARD DE LES NEUS

(Uncia uncia)
Longitud cap i tronc: 100-130 cm.

Longitud cua: 80-100 cm.


Alçada de la creu: 70-80 cm.

Pes: 50-60 kg.

Gestació: 93 dies.

Cadellada:
 2-3 cries.

Longevitat: 20 anys.

Dieta: Ovelles, cabres, cérvols, llebres, senglars, marmotes, aus, iacs, bestiar i cabres.

Habitat: Bosc, regions muntanyoses. 


Lleopard de les neus és un gran felí nadiu de les muntanyes d'Àsia central.Fins fa poc molts taxonomistas incloïen al lleopard de les neus dins del gènere Panthera al costat d'altres grans felins, en comptes de dins del gènere (Uncia).

Aquests lleopards viuen en muntanyes remotes a altituds de fins a 6.000 m, motiu pel qual és poc el que se sap d'ells. El seu pèl és gris, suau i excepcionalment dens, i té una cua també de longitud excepcional que enrotlla al voltant del cos per abrigar-se.

Caça de dia i ataca a tot tipus d'animals salvatges, així com al bestiar. Són de vegades matats per grangers, però també caçats per la seva pell.

Es desconeix la quantitat d'exemplars que queden en estat salvatge, encara que s'estima que hi haurà prou feines 5.000 exemplars, per tant es tracta d'una espècie en perill d'extinció.

El període de gestació és d'aproximadament 100 dies, tenint normalment 2 cadells, encara que pot tenir un màxim de 5 cries. Els hi considera adults als 2 anys.

Aquest predador és molt fort, capaç de caçar animals que tripliquen la seva grandària, té un dels salts més llargs, entre els felins. Està acostumat a caminar per muntanyes rocoses i aprofita això per camuflar-se i així aguaitar a les seves preses. Posseeix un instint territorial molt fort pel que pot ser molt agressiu. Les seves potes embuatades per pell actuen com sabates per la neu, el que li ajuda a caminar sobre ella amb facilitat.
Inclou entre les seves preses diverses espècies tals com conills, esquirols, cabres salvatges, cérvols, ocells com el pinsà, gralles de muntanya, isards, musaranyes, marmotes muntanyeses i cabres de muntanya. Amb les baixes temperatures el menjar triga a descompondre, de manera que no és estrany que els Lleopards de les neus mengin restes d'animals que no han caçat.

Són, com la majoria dels felins, animals solitaris, excepte en època de reproducció, quan mascle i femella col · laboren per caçar preses molt més grans que les usuals. El lleopard de les neus generalment habita en altures entre els 2.000 i els 4.000 metres, encara que a l'Himàlaia ha estat trobat fins a 6.000 metres. Aquests animals molt poques vegades arriben a trobar-se amb un ésser humà i en tals casos, s'oculta ajudat del seu excel · lent camuflatge. Això fa difícil als naturalistes trobar-los i estudiar-los, per això és que se sap molt poc d'aquest magnífic animal.




Tigre

(Panthera tigris)
Classe: Mamífers

Ordre: Carnívors

Família: Fèlids

Longitud cap i tronc: 2,28-2,95 m.

Longitud cua: 75-91 cm.

Alçada a la creu: 90 cm.

Pes: fins 292 Kg

Alimentació: des senglars a búfals.

Gestació: 105-113 dies.

Cadellada: 1-6 cadells.

Longevitat: 20 anys

Adult: El tigre és el més gran dels fèlids vivents i resulta inconfusible pel ratllat negre o marró negrós de la seva pell. El color de fons varia de groguenc o lleonat i algunes 
vegades blanc.Les femelles són una mica, més menuts.

Jove: En néixer, les cries són cegues, pesen d'1 a 1,5 Kg i ja presenten el ratllat característic. Obren els ulls als 14 dies i són alletades durant mes i mig.Els grans caçadors de l'Àsia.Encara que en Àsia mai hagi hagut comparació amb els ungulats d'Àfrica, Àsia té als dos depredadors més grans del món: el tigre i el lleó. Les topades entre tigres i lleons mai va ser molt marcada ja que tots dos caçadors exploten diferents. El lleó prefereix els espais oberts, trobant el seu límit de vegetació tancada en l'estepa arbustiva, poblada de matolls espinosos i arbres disseminats. Aquí justament comença el regne del tigre, que pot arribar fins les veritables selves i jungles si bé prefereix zones boscoses esquitxades de clars.

Entre els fèlids, la diversificació de les espècies resulta realment sorprenent, des dels petits gats presents en tots els continents i que actuen bàsicament sobre els rosegadors, fins als lleons i els tigres, lleopards i jaguars predan sobre els animals més voluminosos, exceptuant els gegants com els rinoceronts i els elefants. El tigre generalment caça sol, maten tant els mascles com les femelles, i actuen sobre preses tan com les cobrades pels lleons.

Les petites diferències anatòmiques bàsiques entre tigres i lleons i les grans diferències superficials, com el color, la presència o absència de cabellera, així com les marcadísimas distàncies en el comportament social i depredador, vénen donades segurament per l'especialització dels dos monarques dels animals en l'explotació de diferents nínxols ecològics.En definitiva, podem afirmar que el lleó és daurat i social perquè viu i caça a les planes obertes, el tigre té la seva bella capa ratllada i prefereix la vida solitària perquè actua en espais més o menys coberts. Però les diferències no són tan profundes, i aquests fèlids poden creuar-se en captivitat portant al món mescles híbrides.


Lleo
(PANTHERA LEO) 

Longitud cap i tronc: 170-250 cm.

Longitud cua: 90-105 cm.
Alçada de la creu: 123 cm.
Pes: 150-250 kg.
Gestació:110 dies.
Cadellada: 2-5 cries.
Longevitat: 16-20 anys.
Dieta: 
Nyus, impales, antílops, zebres, búfals, porcs salvatges i otors mamífers.
Habitat:
Sabana, planes amb vegetació, també muntanyes i zones semidesèrtiques.


No obstant això, el lleó és només el segon més gran dels felins (el més gran és el tigre) itampoc és el més ràpid. Els lleons mascles en el seu hàbitat natural poden arribar amesurar fins a 3 metres, incloent la seva cua, i les lleones una mica menys. Pesen entre 150 i 225 quilos i viuen entre 15 i 20 d'anys.

Malgrat la seva fama d'animal ferotge, els lleons es mostren molt sociables dins de la seva rajada. Sempre hi ha més lleones que lleons a un ramat que pot tenir des de 3 fins 40 animals.

Són les lleones que fan la major part de la caça i que tenen cura dels cadells i els ensenyen a caçar. A més solen parir els seus cadells a la vegada (normalment de 3 a 4cadells per lleona) i s'ajuden entre elles amb la criança dels petits. Sempre hi ha molt mésfemelles que mascles en una rajada. Quan un mascle es converteix en líder del seu grup,és freqüent que el primer que faci és matar tots els cadells, per eliminar l'herència del seu predecessor i assegurar-se que tots els futurs cadells tinguin els seus gens.

El rugit d'un lleó es pot escoltar a una distància de fins a 8 quilòmetres, i està dissenyatper advertir a possibles intrusos i per trucar a membres del seu ramat perquè tornin al grup.

També s'utilitza per comunicar-se amb altres rajades de lleons que viuen al veïnat.


Malgrat la seva bona fama com a caçador, el lleó és relativament maldestre i només aconsegueix caçar el seu objectiu en un 20-30% dels seus intents. Cacen en equip i, si no aconsegueixen assolir res, no tenen inconvenient a apoderar de les restes d'un animalcaçat per un altre espècie. Per això se'ls diuen "oportunistes". Després de la caça, els lleons solen menjar primer, després les lleones (moltes vegades amb baralles entre elles) i finalment, els cadells.

Els lleons que viuen a l'Àfrica es consideren animals en perill i els pocs que sobreviuen a Àsia es considera espècie en perill d'extinció.



Lleó blanc 
Estan pràcticament extints en estat salvatge, encara que en un temps se'ls podia trobar a Timbavati, Sud-àfrica. El seu color tan inusual es deu a un gen recessiu. Els lleons blancs tenen el desavantatge que pel seu color, són vistos fàcilment per les seves preses durant el dia.

miércoles, 15 de febrero de 2012

LLOP

(Canis lupus)
Els llops mesuren entre un i dos metres i el seu color pot ser de blanc a negre, amb combinacions d'or, marró i vermellós. Una ventrada de llobatons pot ser de molts colors.Els ullals d'un llop pot mesurar fins a 6 cm. de llarg.

El llop gris és un de les espècies més antigues de la terra - porta més de 100.000 anys vivint en aquest món. Abans vivia a la major part de l'hemisferi nord i, a part de l'ésser humà, el llop ha estat el mamífer més estès al món durant tota la història. De fet els llops viuen en gairebé tots els llocs del món excepte en els boscos de pluja tropicals i els deserts. 
El llop viu de 6 a 12 anys dins d'un territori establert que "pertany" a la seva rajada i que normalment comprèn entre 150 a 300 km2. Marca el seu territori mentre passegen, a través d'unes glàndules en el peu que emeten una olor, i amb la seva orina. El llop té uns got sanguini en les seves potes que controlen la seva temperatura corporal i impedeix la formació de boles de gel entre els seus peus, fins i tot durant l'hivern.

Els llops són animals molt sociables. Viuen, viatgen i cacen en grups molt organitzats, normalment de 6 a 12 animals. Cada grup té una parella dominant el mascle domina els mascles la femella a les altres femelles. La parella dominant solen ser els únics del grup que tinguin cadells. Uns tres setmanes abans de parir, la femella furga un túnel a la terra creant un refugi. Un cop doni llum als seus cadells, es queda allà amb ells fins que compleixin de 8 a 10 setmanes. La femella ha d'escollir amb molta cura on fer el refugi, en un lloc on els altres llops del grup puguin caçar i defensar sense problema, i que estigui prop d'una font d'aigua. 
Els llobatons prenen només llet durant un mes i després mengen menjar pre-dirigida per altres membres del grup. De vegades els cadells es aixequen una poteta per demanar menjar. Quan els cadells són encara molt petits, altres llops del ramat fan de "babysitter", tenint cura dels petits quan la mare es va a beure aigua, fer exercici o fer les seves necessitats. 

Els llops tenen diverses formes per comunicar-se mitjançant udols, grunyits, lladrucs, olor i llenguatge corporal. Utilitzen la cua per transmetre força, submissió, agressió i por. Els llops utilitzen els seus udols per anunciar la seva presència i advertir intrusos. També els membres del grup udolen per localitzar un a l'altre quan estan lluny. Algunes persones creuen fins i tot que els llops fan seu famós udol simplement per divertir-se. Aquests Webcams de l'International Wolf Center emeten imatges de llops en directe. Les càmeres estan als EUA amb 7 hores de diferència amb Espanya, així que sense punxes al matí, allà és de nit i no podràs veure els llops.